akupunktio

Länsimaissa akupunktion vaikutusmekanismia selitetään paljolti kivun lievityksen kautta. Se pohjaa ajatukseen, että akupunktio vaikuttaa hermojärjestelmän välityksellä. Akupunktio on voimakasta stimulaatiota, joka vaikuttaa sekä ääreishermojen että keskushermoston tasolla ja muuttaa sekä tahdonalaisen että tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa. Keskushermostossa on kemiallisia välittäjäaineita eli endorfiineja. Niiden vapautumista aktivoivat erilaiset ärsykkeet esimerkiksi akupunktio. Voimakas ääreishermon ärsyke estää kipuviestin kulun aivoihin.

Akupunktuuri on yleistynyt fysioterapeuttien käyttämänä hoitomuotona tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa. Akupunktio vaikuttaa kipuun, särkyyn sekä lihasten ja koko kehon rentoutumiseen.

Hoidon kohteena ovat yleensä tuki- ja liikuntaelimistön kivut: niska- ja hartialihasten kivut, nivelrikon säryt tai selkävaivat. Myös migreenin ja ääreishermostoperäisten kipujen hoidossa akupunktuurista voi olla hyötyä. Samoin fibromyalgian kivun ja jäykkyyden hoidossa akupunktuurista on jonkin verran hyötyä.

Klikkaa alla olevia linkkejä ja lue artikkeli akupunktiosta "PUUDUTUSPIIKIT". 

kuva1kuva2kuva3